🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Pfizer ще купи Hospira, за да се утвърди на пазара за биосходни лекарства

След изтичането на патентите му Pfizer трудно издържа на конкуренцията от по-евтините генерици

Pfizer подготвя нова стратегия за растеж
Pfizer подготвя нова стратегия за растеж
Pfizer подготвя нова стратегия за растеж    ©  Reuters
Pfizer подготвя нова стратегия за растеж    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Засега Hospira продава биосходни лекарства в Европа и Австралия и се цели в САЩ.

17 млрд. долара е цената на сделката, в която е включен и дългът на Hospira.

Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че ще купи Hospira за близо 17 млрд. долара с цел да развие бизнеса си с генерични лекарства за инжектиране. Стойността на сделката включва и дълга на Hospira, който е бил 1.75 млрд. долара към 30 септември 2014 г. Сделката е част от стратегията за диферсифициране на фармацевтичния гигант, който търси начин да се справи с конкуренцията на по-евтините генерични лекарства.

Pfizer търси бърз растеж

Офертата на Pfizer е 90 долара за акция в брой, което е премия от 39% спрямо цената на една акция на Hospira в сряда. Pfizer заяви, че основната цел е растеж на печалбите в краткосрочен план. Очакванията са, че сделката ще увеличи печалбите за акция с 10 до 12 цента през първата година и че ще помогне на компанията да намали годишните си разходи с около 800 млн. долара през следващите три години. Изпълнителният директор Иън Рийд заяви, че това няма да повлияе на евентуалното решение за разделяне на компанията, което може да се случи преди 2017 г., ако изчисленията покажат, че има смисъл от такова. За да бъде сделката окончателно финализирана, акционерите и регулиращите институции трябва да дадат своето одобрение. Финансовите консултантите на Pfizer са Guggenheim Securities, J.P. Morga and Lazard, а на Hospira - Morgan Stanley. Придобиването на Hospira, която е най-голямата компания за производство на лекарства за инжектиране, идва, след като през изминалата година офертата на Pfizer на стойност 120 млрд. долара за AstraZeneka не беше приета. Това щеше да се превърне в най-голямата сделка в историята на тази индустрия.

Биосходните лекарства стават ключови за фармацевтичния бизнес

Pfizer е известен с производството си на лекарства, предписвани с рецепта, като Viagra срещу импотентност и Lyrica за нерви, но патентните права на много от тях, например на Lipitor (срещу висок холестерол) и обезболяващото Celebrex, вече изтекоха. Компанията се нуждае от нови продукти, за да продължи да увеличава печалбите си. Hospira е специализирана в производството на генерични версии на лекарства за инжектиране, които са широко използвани в болниците. Компанията също произвежда т.нар. биосходни лекарства. Развиването на биосходни лекарства, които струват между 20 и 30% по-малко от оригиналните, набира популярност заради изтичането на патентите на биотехнологичните лекарства и заради намалените разходи в здравните системи.

Според проучване на Thomson Reuters BioWorld продажбите на биосходните лекарства ще съставляват около една четвърт от всички годишни продажби (около 100 млрд. долара) на непатентовани билогични лекарства до края на десителетието. Към момента няма одобрени биосходни лекарства в САЩ, но Hospira вече е поискала разрешение за продажба на две такива лекарства на американския пазар. Според Wall Street Journal благодарение на покупката на Hospira Pfizer ще се нареди сред най-големите компании за биосходни лекарства наред с Novartis.

Според анализатора Джон Борис от Suntrust Robinson Humphrey, цитиран от Reuters, понеже и Pfizer, и Hospira заемат сходни позиции на пазара за противоинфекциозни лекарства и развиват много едни и същи биосходни лекарства, вероятно Pfizer ще продаде доста от съвпадащите продукти. Според Борис Pfizer ще се съсредоточи върху развитието на изцяло собствените си биосходни лекарства.

Все още няма коментари
Нов коментар