Виаграта настройва биологичния часовник

Виаграта настройва биологичния часовник

Виаграта настройва биологичния часовник

Прочутото синьо хапче изглежда има повече добри страни, отколкото изглежда на пръв поглед. Екип аржентински учени случайно откри, че виаграта помага и срещу симптомите, причинени от рязката смяна на времевите пояси или така наречения „джет лаг”. Откритието е направено по време на опити с хамстери.

Специалистите от Националния университет в Килм променили цикъла на смяна на тъмни и светли периоди на животинките с шест часа напред и внимателно проследили реакцията на биологичния часовник на хамстерите. Те обикновено са по-активни на светло и предпочитат да спят, когато падне мрак – точно като хората.

Инжекциите с виагра преди промяната на дневния цикъл не повлияла по никакъв начин на активността на хамстерите. След промяната обаче животните се приспособявали много по-лесно към новия ритъм на живот след приемане на лекарството за потентност.

Ръководителят на проучването д-р Диего Голумбек заяви, че медикаментът има този ефект благодарение на молекулата cGMP. Тя регулира биологичния часовник на тялото и е по-активна през деня. Така виаграта блокира ензима, който разгражда cGMP, позволява на молекулата да се натрупа в тялото и намалява необходимото за приспособяване към новия денонощен цикъл време.

Въпреки това лекарите не препоръчват да взимаме виагра без предписание, за да не страдаме след дълги полети.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ