3 март 2015 г.

Учени представят данните от най-мащабното и, по техните думи, максимално обективно изследване за дължината на половите органи на мъжете на планетата. Поради фактът, че при подобни изследвания показанията се вземат от думите на самите мъже, които са склонни към преувеличаване, този път учените са решили да съберат всички нужни им данни с помощта на практикуващи лекари, и използвайки стандартизиран метод за измерване. Изводите си учените поместват в статия за списание British Journal of Urology International, а Science News преразказва накратко за тях.

В статията са обобщени данните, събрани от 15 521 мъже от цялата планета. Толкова голям масив от данни позволява на учените да определят както средните размери, така и да моделират статистическото разпределение на пенисите от “различен калибър”.
Средната стойност за пенис в спокойно състояние е 9,16 сантиметра на дължина, а в еректирало състояние – 13,12 сантиметра.

Графиката с разпределението по размери показва, че крайните стойности (най-малките и най-големите пениси) са изключително рядко срещани. Пенис с дължина до 16 сантиметра (в ерекция) притежават 95 процента от мъжете. С други думи, едва пет от сто мъже може да се “хвалят”, че мъжкото им достойнство е над 16 сантиметра. Също толкова рядко се срещат и онези мъже, които не достигат границата от 10 сантиметра в ерекция.


Става ясно още, че дължината на пениса не зависи от други анатомични особености – нито от ръста, нито от индекса на масата, да не говорим за мистичната връзка с номера на обувките. Няма открита връзка и между размера на гениталиите и расовата принадлежност на мъжете. Авторите обаче подчертават, че не са търсили подобна връзка, затова и повечето данни са свалени от мъже от бялата раса.

Негативните усещания по повод дължината на пениса е важен психологически проблем – според някои изследвания едва 55 % от мъжете са доволни от размера, с който ги е дарила природата. Мнозина се подлагат на потенциално опасни оперативни методи, за да решат “проблема” си, който според специалистите е чисто психологичен.

Според учените, мнозина от мъжете са склонни да недооценяват размера на пениса си, за което вина имат и от порно индустрията. Там се подбират актьори най-вече заради размерите на половия орган. Освен това в многобройни спам съобщения и реклами в интернет се разпространява мита, че средната дължина на “нормален” мъжки полов орган, приведен в режим за употреба, трябва да е 17,78 сантиметра.

2 коментара:

  1. moqt penis v spokoino sustoqnie e 4-5 cm a v erektiralo sustoqnie e 14-15 cm kak,stava tova?

    ОтговорИзтриване
  2. molq vi se ako imate vreme otogovorete mi na tozi email: roskata.nikolov@abv.bg
    Blagodarq!

    ОтговорИзтриване

Може да ви е интересно...